top of page
  • Foto van schrijverEunice Frijde

Hoe win je het vertrouwen terug van een dierbare?

Bijgewerkt op: 26 nov. 2023

Heb jij een levensvraag en wil je dat ik hierover schrijf? Meld je dan aan voor mijn blog. Zo wil Chantal weten hoe ze het vertrouwen van een dierbare terug kan winnen.

Ben jij te vertrouwen?
We kwetsen en worden gekwetst


Beste Chantal,


Geen mens is perfect! We maken fouten, we doen soms iets stoms; we kwetsen anderen met onze woorden of daden. Soms doen we het bewust, bijvoorbeeld omdat we ons eigenbelang voorop stellen en het belang van de ander negeren. Soms kunnen we ons niet beheersen en kwetsen we anderen door onze eigen lusten te volgen. En uiteraard kwetsen we anderen regelmatig zonder dat we het door hebben.


We kwetsen en worden gekwetst

Kwetsen en gekwetst worden zijn inherent aan de duale wereld waarin wij leven. Ze zijn inherent aan het leven op aarde. Zouden we kunnen groeien op spiritueel en persoonlijk gebied als we allemaal engelachtig het juiste zouden doen? Zouden we nog het verschil kunnen herkennen tussen plezier en pijn als we allemaal perfect zouden zijn en elkaar dus niet zouden kwetsen?


Laten we de dierbare die jij hebt gekwetst voor het gemak Victor noemen. Victor heeft iets verloren: zijn vertrouwen in jou. Met dit verlies maakt hij een rouwproces door, waarbij hij emoties ervaart zoals: schok, ongeloof, teleurstelling, woede en verdriet. Hoe kan jij het vertrouwen van Victor terugwinnen?

Focus je op wat binnen jouw invloedssfeer ligt

Je kunt invloed uitoefenen op het herstellen van het vertrouwen van Victor door je aandacht te richten op wat binnen jouw invloedssfeer ligt. Zo neem je verantwoordelijkheid voor jouw daad en de impact die het heeft gehad op Victor en jullie relatie. Verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag helpt enorm bij het herstellen van de vertrouwensband.


Ik geef je graag vier tips hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw gedrag:


1. Reflecteer op jouw gedrag

Stel jezelf de vraag wat de reden is achter het gedrag waarmee je het vertrouwen van Victor hebt geschaad. Reflecteer daarop. Leer ervan. Is het van belang dat jij innerlijk werk verzet om te voorkomen dat je in herhaling valt en hem opnieuw hiermee kwetst? Welke schaduwkanten heb je nog te erkennen? Wat heb jij nog te helen in jezelf?


2. Toon oprecht berouw

Het brengt een stukje verlichting als je oprecht berouw toont en je excuses aanbiedt aan Victor. Uiteraard dien je wel echt spijt te hebben. Het mag geen toneelspel zijn waarbij je alleen spijt betuigt, omdat je bent betrapt of omdat je niet blij bent met de consequenties van jouw gedrag.


3. Erken de pijn van de ander

Geef Victor de ruimte om te rouwen op zijn manier en op zijn eigen tempo. En sta open voor zijn gevoelens, twijfels en vragen. Op deze manier laat je zien dat zijn pijn er mag zijn.


4. Heb geduld

Eenieder doorloopt op zijn eigen manier en tempo het rouwproces. De mate waarin Victor zich gekwetst voelt en de mate waarin hij over vaardigheden beschikt om het verlies te verwerken en jou te vergeven, bepalen in sterke mate de intensiteit en duur van zijn rouwproces. Sommige gekwetste mensen zijn niet in staat om de pijn volledig te verwerken. Zo ken ik een man die zijn echtgenote ruim veertig jaar geleden met een ander in bed heeft betrapt. De man draagt nog steeds de teleurstelling en het verdriet uit het verleden met zich mee. Hij blijft de gebeurtenis in z´n hoofd herhalen én hij blijft het zijn vrouw kwalijk nemen wat zij hem heeft aangedaan. Toch zijn ze nog steeds samen.


Ware vriendschap en liefde zijn veerkrachtig

Zoals geen enkel mens perfect is, zijn onze relaties dat ook niet. Elke relatie gaat gepaard met ups en downs. Maar ware vriendschap en liefde zijn veerkrachtig. Een tegenslag biedt de mogelijkheid om op een dieper niveau met elkaar te verbinden.


Als jij je energie richt op wat binnen jouw invloedssfeer ligt en Victor hetzelfde doet door goed te rouwen, zijn jullie op een constructieve manier aan het investeren in jullie relatie. Als de te leren lessen zijn geleerd door zowel jou als Victor, zal de disbalans worden gladgestreken die is verstoord door jouw daad. Jullie vertrouwensband zal zich dan ongetwijfeld herstellen. Zo werkt het universum.


Door jezelf te helen maak je de wereld liefdevoller en vriendelijker. Als spiritual-buddy begeleid ik je met veel plezier tijdens deze mooie en uitdagende innerlijke reis. Boek hier jouw kennismakingsgesprek.


Heb jij net als Chantal een levensvraag en wil je dat ik een blog erover schrijf?


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page