top of page
  • Foto van schrijverEunice Frijde

Hoe vergeef je iemand, die jou heeft gekwetst?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2023

Heb jij een levensvraag en wil je dat ik hierover schrijf? Meld je dan aan voor mijn blog. Zo heeft Sharon aan mij gevraagd een verhaal te schrijven over hoe je iemand vergeeft, die je heeft gekwetst.


De letters forgive
Vergeven doe je met je hart

Beste Sharon,


Ik dacht altijd dat ik vergevingsgezind was, tot ik vijftien jaar geleden een goed gesprek had met Monica. Monica en ik hadden een gemeenschappelijke vriend, daardoor spraken we weleens met elkaar. Het waren meestal van die `hoi, hoe gaat het, goed en wat een weer hé´ conversaties. Monica sprak over het algemeen niet zoveel, daardoor kende ik haar eigenlijk niet zo goed. Eerlijk gezegd, wist ik niet zo goed hoe ik contact met haar moest maken. Ze kwam namelijk nogal afstandelijk over.


Maar op een regenachtige herfstdag bij onze gezamenlijke vriend thuis, doorbrak zij ons oppervlakkige patroon. Zij had een kop koffie en ik had een kop thee in mijn handen, zoals gewoonlijk zei ik: “Hey Monica, alles goed?” Ze zuchtte, ging met een hand door haar haar en antwoordde dat het even wat minder ging, haar PTSS speelde weer op. Voorzichtig vroeg ik wat er was gebeurd. Ze vertelde tussen twee slokken koffie in, dat haar broer haar vroeger dwong seks te hebben met verschillende mannen. Een paar jaar lang werd zij gebruikt om geld voor hem te verdienen. De enige woorden die ik hierna wist uit te brengen waren: “Wat naar.”


Vergeven doe je met je hart


Ik weet niet of het aan de stand van de maan lag, aan de gezellige sfeer binnen of als onze gastheer stiekem een scheutje spraakwater in Monica´s koffie had gestopt, want ze bleef openhartig haar verhaal delen. Ik hing aan haar lippen toen ze vertelde dat ze nog steeds niet kan begrijpen dat geld belangrijker voor haar broer was, dan het welzijn van zijn bloedeigen zusje. Toch heeft ze het haar broer inmiddels kunnen vergeven. Er zijn jaren aan vooraf gegaan. Jaren gevuld met therapie om wat haar is overkomen te verwerken. Ze was zo vreselijk boos, vertelde ze, niet alleen op haar broer, maar ook op de wereld. En ze schaamde zich voor zichzelf, want boze mensen zijn toch geen leuke mensen?!


Pas toen, zo vertelde Monica, ze in aanraking kwam met Boeddhistische compassietraining, leerde ze haar hart te openen. Langzaam maar zeker had die argumenterende en verwijtende stem niet langer de overhand. Door te mediteren, mantra ́s te reciteren en te visualiseren, ontstond er ruimte om verder te kijken dan haar eigen pijn en verdriet. Zo heeft ze uiteindelijk haar broer kunnen vergeven voor zijn verkeerde keuzes, en een bepaalde mate van rust kunnen vinden.


Het gesprek maakte zoveel in mij los, dat ik in de dagen erna aan Monica en haar verhaal bleef denken en ging reflecteren op mijn eigen vergevingsgezindheid. Ik realiseerde me, dat ik in gekwetste toestand geneigd was de ander te willen begrijpen. Als dat niet lukte, bleef het malen in mijn hoofd, bleef ik gefrustreerd en sloot ik mijn hart (een beetje) voor die ander. Ik bleef als het ware cirkeltjes lopen in mijn eigen pijn en verdriet. Door mijn reflectie, werd ik mij bewust, dat mijn verstand mij in de weg zit bij vergeving. Het denken is namelijk beperkt, terwijl de liefde, die in het hart huist, zo groot is als het universum. Vergeven doe je dus 100% met je hart, enkel zo had Monica haar broer kunnen vergeven. Vanuit haar hart triomfeerde compassie over wrok en bevrijdde zij zichzelf van een immense emotionele last.


Uiteindelijk maakt het voor vergeving niet uit of de ander je bewust of onbewust pijn heeft gedaan. Door te vergeven, heel je bovenal jezelf. Wij mensen zijn nou eenmaal niet perfect dus we kwetsen elkaar. Je vergeeft door je hart te openen, zo kun je een last uit het verleden achter je laten en ruimte creëren voor groei en heling. De mate waarin je kunt vergeven, toont de mate waarin je de kracht van je hartsenergie benut.


Na die regenachtige herfstdag, heb ik nog een paar keer met Monica gesproken, maar nooit meer zo openhartig. Toch denk ik regelmatig aan haar. Want door haar ben ik gaan reflecteren op mijn vergevingsgezindheid.


Hoe vergeef je iemand? Tip: ontwikkel een vergevingsritueel


Vergevingsgezindheid is essentieel om een gelukkig leven te leiden. Het leven heeft mij geleerd dat vergeving een persoonlijke reis is, waarbij je je eigen tempo aanhoudt en een benadering kiest die bij jou past. Er zijn namelijk veel verschillende vergevingsrituelen en methoden. Het is belangrijk een manier te kiezen die bij jou past. Net als Monica put ik inspiratie uit Boeddhistische methoden en technieken. Wat jouw manier ook is, het oefenen in het openen van je hart dient er een onderdeel van te zijn.


Ik heb een vergevingsritueel ontwikkeld, dat ik doorloop wanneer ik mij diep gekwetst voel. Het ritueel bestaat uit de onderstaande vijf stappen:


Stap 1. Het erkennen van mijn pijn, verdriet, teleurstelling en woede.


Stap 2. Het openen van mijn hart met behulp van meditatie, een mantra en / of een visualisatie.


Stap 3. Ik laat het verhaal los dat ik gebruikte om mijn pijn, verdriet en woede te rechtvaardigen, door mij er niet langer mee te vereenzelvigen. Ik herinner mezelf eraan dat mijn verhaal een verhaal is, niet per definitie dé waarheid, of een middel om mijn gelijk te halen. Deze stap helpt mij de ander te zien, in plaats van diegene te (blijven) veroordelen.


Stap 4a. Afhankelijk van de situatie ga ik een gesprek aan met de persoon die mij heeft gekwetst.


Stap 4 b. Als ik merk dat de ander tijdens het gesprek negativiteit in mij triggert, herhaal ik stap 1 tot en met 3. De negativiteit is namelijk een teken dat ik het de ander nog niet volledig heb vergeven en dat er nog innerlijk werk aan de winkel is.


Stap 5. Ik spreek hardop een wens uit (in het bijzijn van de ander) of schrijf ik mijn wens op in mijn journal. In mijn wens beschrijf ik:

  1. Wat ik de persoon die mij heeft gekwetst toewens

  2. Wat ik mezelf toewens

  3. Wat ik onze relatie toewens


Is dit verhaal voor jou herkenbaar? Wil jij verder met mij praten over vergeving? Of wil je wellicht oefenen met één of meerdere stappen uit het vergevingsritueel? Voel je dan vrij om met mij een ontmoeting in te plannen.


Heb jij net als Sharon een levensvraag en wil je dat ik een blog erover schrijf?


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page