top of page
  • Foto van schrijverEunice Frijde

Hoe kan je prettig omgaan met andersdenkenden?

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Heb jij een levensvraag en wil je dat ik hierover schrijf? Meld je dan aan voor mijn blog. Zo heeft Annie aan mij gevraagd een verhaal te schrijven over hoe ze prettig kan omgaan met andersdenkenden en mensen die er andere leefgewoonten op nahouden.



Man met pet op tussen een struik
Eenheid in verscheidenheid


Beste Annie,


Leef je écht als je omgeving bestaat uit mensen die er dezelfde gedachten en gewoonten op nahouden? Je zou kunnen zeggen dat je in een bubbel leeft, of in je comfort zone. Of dat je bent genesteld in een veilige thuishaven. Misschien is een veilige thuishaven wel iets waar je naar verlangt. Of misschien mis je een dierbaar persoon, doordat diegene op een bepaald vlak fundamenteel anders tegen de wereld aankijkt dan jij.


De koningin die streefde naar eenheid

Zo leefde er in de vijftiende eeuw een vastberaden en ambitieuze koningin, die streefde naar een veilige thuishaven in de vorm van politieke stabiliteit en eenheid. Er heerste namelijk chaos in de regio en verdeeldheid en rivaliteit tussen de adel. Daarnaast waren er diverse bendes actief die de openbare orde verstoorden. De koningin was enorm gelovig. Ze geloofde dat haar God de enige echte God is. Haar geloof werd een belangrijk instrument in het bereiken van eenheid in haar land. Ze gebruikte het om haar politieke rivalen te onderdrukken en haar economische macht en invloed te vergroten. Andersgelovigen moesten zich bekeren, werden gestraft of moesten het met de dood bekopen.


Ik vertel hier geen wrang sprookje. Ik heb het over de befaamde koningin Isabel van Castilië en de Inquisitie. Tijdens dit tijdperk van angst, onderdrukking en intolerantie werden joden en moslims vervolgd, heksen verbrand en inheemsen en tot slaafgemaakten bruut gedwongen om in de `God van Isabel´ te geloven.


Isabel streefde naar de eenwording van Spanje. Dit moest een harmonieus geheel zijn, waar iedereen hetzelfde geloofde. In de fysieke wereld heeft Isabel de eenwording van Spanje verwezenlijkt. Maar hier is veel leed mee gepaard gegaan. Ik vraag mij af of ´haar God´ haar met open armen in de hemel heeft ontvangen.


Waarom heerst er veel verdeeldheid?

Tegenwoordig hebben we in het Westen veel vrijheden. Je mag zowat alles zeggen, schrijven, lezen, luisteren en kijken en je bent vrij om te geloven dat God een ezel is, als je dat wilt. Misschien komt het doordat we als mensheid die donkere middeleeuwse tijden hebben ervaren en geen moderne versie van De Inquisitie wensen.


Gezien het verleden, zou je verwachten dat wij als mensen inmiddels geleerd hebben om harmonieus samen te leven in een wereld met een diversiteit aan meningen, zienswijzen, geloven en gewoonten. Helaas heerst er momenteel veel verdeeldheid.


Het zijn echter niet de verschillen tussen mensen die voor de verdeling zorgen. De spelbreker is het niet constructief weten om te gaan met het ongemak dat je ervaart in het contact met `het andere´. Je kunt namelijk enorm veel weerstand voelen wanneer iemand met zijn perspectief aan dat van jou aan het duwen en trekken is.


Omgaan met ongemak in het contact met andersdenkenden

Hoe ga je om met het ongemak dat ontstaat, als blijkt dat een naaste, eigenlijk helemaal niet in jouw bubbel leeft? Als je wordt uitgedaagd uit jouw comfortzone te komen en de kwestie vanuit het perspectief van de ander te bekijken? Hoe ga je ermee om als je het pertinent oneens met de ander bent?


Is het het je waard ervoor te zorgen dat de verschillen tussen jou en een (dierbare) andersdenkende geen afstand tussen jullie creëert? Ben jij je bewust welke emoties bij jou worden getriggerd als het gaat om gevoelige onderwerpen? Kun jijzelf ook kritisch kijken naar waar je in gelooft? En creëer je harmonie door diversiteit te vieren?


1 ) Ben jij je bewust welke emoties worden getriggerd?


Een specifiek onderwerp kan bepaalde emoties in je opwekken: woede, angst, jaloezie, schaamte, verlangen, verwarring of frustratie. Misschien ben je enorm begaan met dierenleed en maakt de bio-industrie je razend. Of misschien voel je een mix van pijn, verdriet en woede als het gaat over institutioneel racisme. Die emoties kunnen worden getriggerd in contact met iemand die vóór de bio-industrie is, of die vindt dat er géén sprake is van institutioneel racisme.


Als je sterke emoties ervaart, ben je meestal niet meer in staat om je gedrag bewust aan te sturen of adequaat te reageren op de mening van een ander. Voordat je er erg in hebt, bevind je je in een verhitte discussie of een conflict, in plaats van in een constructieve en respectvolle dialoog. Ben jij je bewust welke emoties je ervaart op het moment dat je in contact komt met iemand die heel anders denkt over een onderwerp dat belangrijk voor jou is? Wees open en eerlijk hierover, naar jezelf én naar de ander toe.


2 ) Kijk jij kritisch naar waar je in gelooft?


Als mens heb je een existentiële menselijke behoefte om ergens in te geloven. Geloven geeft houvast. Wanneer je je bevindt in het gezelschap van mensen die om en bij hetzelfde geloven, is er sprake van een community gevoel; van eenheid en verbondenheid, van een veilige thuishaven.


Als je denkt niet gelovig te zijn, think again! `Het geloof´ kent namelijk ontelbaar veel verschillende verschijningsvormen. Zo kun je geloven in: klimaatverandering, veganisme, de economie, in investeren in stenen, bitcoin, baas in eigen buik, de wetenschap, restitutie en compensatie voor de nazaten van tot slaafgemaakten, een LHBTQ+-agenda, of dat een machtige elite de wereld manipuleert. Ik blijf mij verwonderen in waar we als mensen allemaal in kunnen geloven. Er zijn zelfs mensen die geloven dat de aarde plat is, net als men in de tijd van Isabel van Castilië deed.


Waar jij in gelooft heeft een enorme impact op hoe je in het leven staat. Wat je ervaart, voelt en vindt en hoe je omgaat met mensen die er andere leefgewoonten op nahouden. Daarnaast heeft het een impact op hoe jij jouw verhaal vormgeeft en op de verhalen van een ander reageert.


Wil je overtuigen of verbinden?


Als spiritual-storyteller pleit ik ervoor kritisch te kijken naar waar je in gelooft en open te staan voor de verhalen van anderen. Iedereen heeft namelijk het recht om ergens in te geloven. Jouw geloof/ overtuigingen zijn het gevolg van hoe je bent gevormd door persoonlijke ervaringen, opvoeding, cultuur, sociale invloeden, educatie en media. Hetzelfde geldt voor een ander. Goed reflecteren op je geloof, helpt je trouw te blijven aan jezelf en tegelijkertijd oog en begrip te hebben voor mensen die het fundamenteel anders zien. Je daar bewust van worden, is een uitdagende innerlijke reis. Schakel eventueel hulp in bij dit proces, want het is geen makkelijke weg.


Persoonlijk ben ik een voorstander van een manier van geloven,

die je geest niet vernauwt, maar je bewustzijn vergroot

niet uitsluit, maar verbindt en verbroedert

niet zijn gelijk wil halen, maar informeert en inspireert

ruimte laat voor verschillende waarheden, hoe onwenselijk de waarheid van de ander ook lijkt te zijn

zich bewust is van de illusies die bij het geloven komen kijken, en daarom kritisch blijft op het eigen geloof.


3 ) Vier jij diversiteit?


Het is belangrijk om diversiteit te vieren. Zowel in je eigen vriendengroep, familie, op het werk en ook verder van je bed. Zoek ´het andere´ op, verbreed je horizon. En kom uit je comfort zone door plekken te bezoeken waar mensen met andere gewoonten leven. Het contact met `het andere ́ is een uitstekende manier om je bewust te worden van je eigen (voor)oordelen, en je te focussen op wat jou en andersdenkenden verbindt.


Maar bovenal, durf in jouw communicatie ook een spiritual-storyteller te zijn. Deel jouw verhaal en daag de ander uit zijn verhaal (het waartoe en waarom) te vertellen. Zodat je daarin elkaar kunt ontmoeten en van elkaar kunt leren. Het biedt in ieder geval ruimte om elkaar te waarderen. En misschien biedt het perspectief voor verandering.


Wil je je verdiepen in hoe jouw wereldbeeld en gedachten zijn gevormd door jouw persoonlijke ervaringen, opvoeding, cultuur, sociale invloeden, opleiding, media, emoties én persoonlijke overtuigingen? Als spiritual-buddy begeleid ik je met veel plezier tijdens deze mooie en uitdagende innerlijke reis. Boek hier jouw kennismakingsgesprek.


Heb jij een levensvraag en wil je dat ik hierover schrijf? Meld je dan aan voor mijn blog.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page