top of page
  • Foto van schrijverEunice Frijde

De vogel met gekortwiekte vleugels

Voor wie?

Voel jij je (soms) leeg van binnen. Wil je innerlijke vrijheid ervaren? Ben je op zoek naar zingeving, naar jezelf of ben je ontevreden over hoe je leven nu is? Dan is dit symbolische verhaal voor jou.Vrouw met veren
Voel jij je zo vrij als een vogel?

Wanneer ik wijsheid en kennis toepas in mijn leven, voel ik me zo vrij als een vogel. Mijn thuis strekt zich uit tot in de onmetelijke horizon.


Als vrije vogel vertrouw ik heilig op mijn vleugels, want ik weet hoe ze werken; ik weet dat ik twee vleugels heb die mij brengen waar ik hoor te zijn. Daarom voel ik me geleid en veilig, waar ik ook ben.


Maar soms val ik onverhoopt uit de lucht, doordat ik word overmeesterd door afleidende gedachten en verstorende emoties, zoals woede, jaloezie, angst, gehechtheid en onwetendheid. Op die momenten begeef ik me in een zelfgemaakte kooi. Wanneer ik de grenzen van mijn gevangenschap verken, voel ik de kille muren, hoor ik het rammelen van de tralies, en ruik ik het ijzeren metaal. Bevind ik me in mijn comfortzone?


Als ik door de tralies tuur, onthult zich een oneindige wereld vol mogelijkheden. Dan zie ik een wereld doordrenkt van liefde, vriendelijkheid, vrijheid en geluk. Dan proef ik de zoete smaak van vrijheid. Diep van binnen weet ik dat ik vrij ben om te zijn wie ik wil zijn en te doen wat mijn hart begeert. Maar toch staan mijn voeten stevig verankerd in de kooi. Waarom zie ik al die mooie mogelijkheden, maar lukt het mij niet ze te benutten? Waarom sluit ik mezelf op ondanks dat het deurtje van mijn kooi wagenwijd openstaat?


Ik wil vliegen en vrij zijn. Ik gebruik alles binnen mijn vermogen om koers te maken richting mijn bestemming. Maar ik stijg niet op. Wat gebeurt er? Waarom zit ik nog steeds in deze kooi? Ik onderzoek mezelf grondig. Verdomme, mijn vleugels zijn gekortwiekt.Waarom dit symbolische verhaal?

Ik ben zo'n vijftien jaar zoekende geweest naar zingeving, (zelf)liefde, een thuis en naar mezelf. Op het hoogtepunt van mijn zoektocht, stelde ik zelfs de vraag aan mijn moeder waarom ik ben geboren, zo zinloos voelde het leven aan.


Mijn boeddhistische beoefening in combinatie met journaling hebben mij geholpen om antwoorden te vinden op mijn levensvragen. Ik onderstreep beoefening! Want hoewel het luisteren naar boeddhistische leraren en het lezen van boeken, mij hebben geholpen tijdens mijn innerlijke reis, heeft het integreren van al die eeuwenoude kennis en wijsheid in mijn dagelijks leven, gezorgd voor dé innerlijke transformatie - van een leven in een zelfgemaakte kooi naar vrij vliegen in de onmetelijke ruimte. Dagelijks oefenen stond en staat nog steeds centraal in mijn leven. Want zo blijf ik verbonden met mijn geest. En zo val ik aanzienlijk minder dan vroeger uit de lucht.


In 2017 merkte ik dat ik klaar was met zoeken. Ik zag opeens dat wat ik zocht eigenlijk altijd al aanwezig was. Echter, weerhield ik mezelf ervan om echt gelukkig te zijn. Wanneer ik vastliep in het leven of keuzes maakten die niet bijdroegen aan mijn geluk, cultiveerde ik mijn innerlijke wijsheid onvoldoende en/of ontbrak het mij aan kennis over hoe ik mijn hart kon volgen en gelukkig kon zijn. Vanuit dat inzicht schreef ik de vogel met gekortwiekte vleugels.


Wil je als eerste mijn verhalen ontvangen? Heb jij een levensvraag en wil je dat ik erover schrijf? Of wil je meedenken hoe spiritual-storytelling verder vormkrijgt? Meld je dan aan voor mijn blog.


Wil je verder praten over jouw levensvragen? Bekijk dan wat ik als spiritual-buddy voor jou kan betekenen of boek nu jouw kennismakingsgesprek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page